Hvorfor kondolerer vi?

Hvorfor kondolerer vi?

30. september 2019

Noen synes nok at ordet «kondolerer» er kaldt og upersonlig, men dette kan også oversettes til; «jeg føler smerten sammen med deg», som er en varmere og mer empatisk måte å kondolere på. Ordet har nok fått et dårlig omdømme fordi det i mange tilfeller blir brukt feil. Dette er trolig fordi vi ofte er utrygge i møte med avdødes nærmeste, og bruker derfor ordet uten riktig kroppsspråk.

Må jeg bruke kondolerer?

Du må ikke nødvendigvis bruke ordet kondolerer. Det er viktig å vise medfølelse og empati, og det du sier enten med eller uten ord bør føles naturlig for deg, hvis ikke kan det raskt oppfattes som upersonlig og følelsesløst. Du kan eksempelvis begynne med å si at dette er vanskelig for deg. For vanskelig er det jo vanligvis.

Glem ikke at kroppsspråket vårt er med på å underbygge det vi sier, og ved å være åpen om følelsene dine vil uttrykket ditt ofte samsvare med det du føler. Om ord blir vanskelige, kan det enkleste være å gi en klem eller et godt håndtrykk sammen med et trøstende blikk. Ordene kommer kanskje først fra familien, og da har du oppnådd kontakt. For det er derfor vi henvender oss til familien, for å oppnå kontakt og vise at vi føler med dem.

 

Dette kan vi si til de etterlatte

Det er vanlig å uttrykke kondolanse til de nærmeste etterlatte av avdøde. Når vi skal prøve å finne de rette ordene kan vi starte med å spørre oss selv om hva de egentlig trenger å høre. For å få svar på det kan det være lurt å finne ut hva familien ikke trenger å høre. Da vil du sannsynligvis komme fram til at familien har det vondt, de er slitne, og de har også kanskje møtt mennesker som er mindre forberedte enn deg. Da egner det seg ikke med å stille spørsmål om det går bra. For svaret her bør være selvsagt.

Overvei ordvalget ditt, og bruk setninger med noe som inkluderer deg selv. For eksempel: «Jeg føler med deg», «du har min dypeste medfølelse», «jeg har ikke ord», «dette var veldig trist å høre», eller «takk for at jeg fikk, eller får delta på en verdig avslutning av avdødes liv».

 

Kondolanseprotokoll

I noen seremonier vil du finne en kondolanseprotokoll. Denne pleier vi i begravelsesbyrået å skanne inn i de etterlattes minnebok som de får av oss. Protokollen gir deg en mulighet til å skrive en liten hilsen, eller bare navnet ditt som et tegn på din kondolanse. Bruk muligheten. Dette er ikke noe som av rutine er satt opp, men ønsket av familien for å ha trøstende ord å se tilbake på når de trenger det.

 

Skal du delta i en begravelse?

Se informasjon om deltagelse i begravelse her

Relaterte artikler