Henting av avdøde

Henting av avdøde

Vi har egen hentetjeneste ved dødsfall i beredskap hele døgnet, hele året. Etter avtale med familie og etterlatte sørger vi for at avdøde hentes. Noen foretrekker at hentingen skjer med en gang, mens andre trenger mer tid med avdøde. Ved spesielle ønsker som organdonasjon og obduksjon, er det også andre ting å ta hensyn til.

Her finner du informasjon om hvordan henting gjennomføres, avhengig av om dødsfallet skjer på en institusjon eller i hjemmet.

 

Henting av avdøde på sykehus eller institusjon

Ved dødsfall på sykehus flyttes avdøde først til stedets kjølerom. De fleste sykehus har eget kapell i tilknytning til kjølerommet, der det er anledning til å se den avdøde. Vi sørger for videre transport på et senere tidspunkt.

Ved dødsfall på institusjon eller sykehjem med eget kjølerom, sørger personalet for at avdøde blir flyttet hit. I så fall kan avdøde hentes senere. I tilfeller der institusjonen ikke har eget kjølerom, må avdøde hentes på rommet. I samråd med etterlatte og personalet på avdelingen vil vi bistå med henting til avtalt tid. Den avdøde flyttes så til nærmeste sykehus eller mottakskapell. Mange institusjoner ønsker at hentingen skjer i kiste, og i disse tilfellene vil det være nødvendig å ta et valg for hvilken kiste dere ønsker for avdøde. Se presentasjon av våre kistemodeller eller ta kontakt med oss.

Du har anledning til å være med når avdøde hentes og om ønskelig følge til mottakskapellet.

 

Henting av avdøde i hjemmet

Ved dødsfall i hjemmet må nærmeste legevakt tilkalles. Legen vil fylle ut dødsattesten, gi praktisk informasjon om hva som skjer videre og be deg ta kontakt med et begravelsesbyrå. Dødsattesten må være utfylt før avdøde kan flyttes.

Avdøde transporteres vanligvis til kjølerom på nærmeste sykehus eller mottakskapell. Vår vakttjeneste er døgnåpen, og vi kan bistå med dette. I de fleste tilfeller henter vi på båre, og bringer avdøde til et egnet oppbevaringssted. Noen foretrekker at avdøde hentes med en gang, mens andre ønsker mer tid til avskjeden.

Kontakt gjerne ditt nærmeste Jølstad-kontor for råd og veiledning.

 

Avdødes verdisaker og klær

Hvis dødsfallet skjer i hjemmet, blir verdisaker tatt av og lagt igjen der. Klærne avdøde har på seg følger vanligvis båren, men dette avtales med etterlatte. Det er også mulig å sende med klær som avdøde skal ha på i kisten.

På institusjoner som sykehus og sykehjem blir verdisaker tatt av og lagt i institusjonens safe. Disse kan hentes ut av nærmeste etterlatte mot fremvisning av skifteattest.

Skjer dødsfallet ute, er politiet ofte til stede, og verdisaker blir da sendt med båren.

Send oss en henvendelse

Felter markert med * må fylles ut.