Allehelgensdagen – en dag for å minnes våre kjære

Allehelgensdagen – en dag for å minnes våre kjære

1. november 2023

Første helgen i november markeres Allehelgensdagen. Dette er en helligdag der vi minnes våre kjære som ikke lenger er blant oss, og markeres ofte ved å tenne lys på graven til de vi har mistet. I Jølstad begravelsesbyrå markerer vi dagen, der vi også inviterer til gratis allehelgenskonsert med Anita Skorgan dagene rundt Allehelgen.

Hva er bakgrunnen for Allehelgensdagen?

Allehelgensdagen, som feires den første søndagen i november hvert år, har i mange kristne kirker en rik historie som går langt tilbake i tid. Opprinnelsen kan spores tilbake til den tidlige kristendommen, da det ikke var tilstrekkelige dager i året til å minnes alle helgener og martyrer, og det ble derfor erklært en egen dag dedikert til å ære alle helgener. Dette ble senere Allehelgensdagen, som også inkluderer de som ikke er offisielt helligkåret av kirken.

 

Å minnes de som ikke lenger er blant oss og å feire livet

En sentral del av Allehelgensdagen er minnet om de vi har mistet. Det er en tid for å besøke kirkegårder og gravsteder for å tenne lys, legge ned blomster og tenke på de som har gått bort. Denne dagen er det også vanlig at mange kirker holder åpent, har minnegudstjenester, og legger til rette for å være tilstede. Mange føler et behov for å komme sammen med familie og venner for å dele minner og styrke båndene som binder dem sammen, selv om de ikke lenger er fysisk tilstede. Dette minnet om våre avdøde gir trøst og hjelper oss med å holde dem i våre hjerter og tanker.

Selv om Allehelgensdagen er en tid for sorg og minner, er det også en anledning til å feire livet. Det er en påminnelse om at livet er skjørt og verdifullt, og at vi bør sette pris på hver dag vi har sammen. Det gir oss også en mulighet til å reflektere over våre egne liv og hvordan vi kan leve det mer meningsfullt og kjærlighetsfullt.

Uansett om du feirer Allehelgensdagen av religiøse årsaker eller som en tid for å minnes og feire livet, er det en verdig og meningsfull merkedag som har en dyp betydning for mange mennesker verden over.

 

Gratis allehelgenskonsert med Anita Skorgan

I forbindelse med Allehelgensdagen inviterer vi også til fem konserter med Anita Skorgan dagene rundt Allehelgen. Dette er et gratis arrangement der du verken trenger å kjøpe billett eller melde deg på. Dette er åpent for alle som ønsker en varm musikkopplevelse, og vi ønsker dere hjertelig velkommen!

Se informasjon om konsertene