Den første julen og høytiden uten avdøde

Den første julen og høytiden uten avdøde

14. desember 2023

Jul er for mange en tid for samhold, glede og tradisjoner. For de som har mistet noen i løpet av året, kan denne tiden for noen bringe en ny bølge av sorg og savn, mens for noen kan høytiden bringe en befriende følelse, der julen kjennes lettere. For å hjelpe deg med å navigere i alle følelsene rundt høytiden uten den eller dem vi har mistet, deler vi her noen tanker og råd.

Høytiden kan forsterke sorgen

Jul og andre høytider er for mange fullspekket med tradisjoner og tid med dem man er glad i. Og det er ofte i disse stundene når man i utgangspunktet skal glede og hygge seg sammen med familie og venner at fraværet av den som er død blir aller tydeligst. Hver tradisjon og hvert kjente ansikt kan fremkalle en mengde med minner som igjen kan minne oss på at det er en person vi gjerne skulle hatt her.

Den første julen uten avdøde kan sorgen derfor føles ganske overveldende. Gleden ved julen kan være fraværende og ingenting føles som slik det har vært tidligere. Å balansere ønsket om å feire og glede seg med en sorg som til tider kan være altoppslukende, kan være veldig utfordrende.

Denne kontrasten mellom forventningene til hvordan julen skal være og hvordan den faktisk er, kan rett og slett gjøre sorgen litt ekstra tung å bære.

 

Høytiden kan oppleves befriende og kjennes lettere

Befriende eller lettende følelser er også en naturlig del av sorgprosessen og også i høytiden, spesielt i komplekse relasjoner. Når noen går bort, er det ikke uvanlig at noen etterlatte kan føle en viss lettelse, spesielt hvis avdøde led av langvarig sykdom eller hvis forholdet inneholdt konflikter.

For noen kan denne første høytiden uten avdøde derfor være en tid for fornyelse og personlig vekst. Det kan være en mulighet til å bryte gamle mønstre, skape nye tradisjoner, eller rett og slett en tid for å reflektere over en selv uten påvirkning eller forventninger fra avdøde.

Det er viktig å anerkjenne disse følelsene uten skyldfølelse. Det å akseptere og forstå dine egne følelser av lettelse eller frihet er viktig. Det kan også hjelpe deg å bygge et mer ærlig og balansert forhold til minnet om avdøde, som anerkjenner både gode og vanskelige aspekter ved en relasjon.

 

Hvordan håndtere julen og høytiden?

Det er viktig ikke å føle seg presset til å være verken glad eller trist når man går inn i den første høytiden uten avdøde. Å tillate seg selv å være enten trist og glad eller begge deler i omgivelser man føler seg trygg i er svært verdifullt i enhver sorgprosess. Det er også sunt å dele følelsene med de man feirer med, både fordi det hjelper i bearbeidelsen av følelsene man sitter med og fordi det bidrar til å skape rom for at alle kan fortelle hva de føler.

Det er også fint å finne tid til å være alene om det føles nødvendig. Å ta en tur i frisk luft for seg selv kan gi en sårt tiltrengt pause fra det sosiale presset mange føler på under julen, og bidra til at man i fred og ro får bearbeidet følelsene og reflektert over hvordan man har det.

Kjenner man på en tung sorg skal man samtidig ikke føle skyldfølelse hvis man faktisk kjenner på glede. Det betyr ikke at man ikke bryr seg om den avdøde eller at man er i ferd med å glemme dem. Alle kan kjenne på et vidt spekter av følelser i løpet av en dag.

Noen råd og tanker

  • Anerkjenn følelsene dine: Det er normalt å føle en rekke følelser, fra sorg til sinne, og til skyld eller lettelse. Husk at sorg ikke har en fasit.
  • Dediker tid til å minnes: Sett av tid til å reflektere over og ære avdøde. Dette kan blant annet være gjennom å se på bilder, dele minner med familie og venner, eller til og med skrive et brev til avdøde.
  • Ta vare på deg selv: Sorg kan være fysisk og følelsesmessig utmattende. Sørg for å hvile, spis næringsrik mat, og ikke nøl med å be om hjelp om det trengs.
  • Søk støtte: Enten det er fra familie, venner, en støttegruppe, eller en profesjonell, er det viktig å ikke isolere seg. Del følelser og opplevelser med de som kan forstå og gi støtte.
  • Gi deg selv tillatelse til å glede deg: Det kan føles vanskelig å glede seg om man kjenner på sorg, men det er viktig å huske at det er tillatt å le og ha positive øyeblikk.
  • Skap nye tradisjoner: Mens noen kjenner sterkt på å opprettholde gamle tradisjoner og fortsette akkurat som før, kan andre kjenne på et behov for å skape nye. Gjør det som kjennes rett for deg.
  • Kjenn på lysten til å feire høytiden: Noen kan synes at tanken på å feire jul eller høytiden kan bli for sørgelig eller vanskelig, og velger derfor ikke å feire den i det hele tatt. En reise til et sted man er glad i, til en by man aldri har vært, eller en tur på hytta kan faktisk være en fin måte å samle både tanker og følelser.

 

La følelsene få avgjøre

Å håndtere den første julen uten avdøde kan være utfordrende, men det er også en tid for refleksjon, minner, og til og med ny vekst. Det aller viktigste er kanskje å lytte til alles behov og respektere den enkeltes ønsker for julen. Husk at det er ingen fastlagt vei gjennom sorgen. Ta ett skritt om gangen, og vit at det er greit å oppleve et spekter av følelser i denne høytiden.

Les mer om håndtering av sorg her.

Relaterte artikler