Gravferdskonsulent – det må være en trist jobb

Gravferdskonsulent – det må være en trist jobb

Av Eli Riefling Ree

4. august 2019

Dette får jeg som gravferdskonsulent ofte høre når jeg forteller hvor jeg jobber. Det er riktig at det kan gjøre sterkt inntrykk å møte etterlatte som nettopp har mistet en av sine kjære. I noen tilfeller har det skjedd helt uventet, mens for andre kan det ha vært et langt sykeleie.

Etterlatte med ulike opplevelser

Som gravferdskonsulent er jeg forberedt på at de etterlatte har ulike opplevelser rundt dødsfallet. Noen kan være i sjokk og helt på siden av sitt vanlige jeg, mens noen kan føle en lettelse over at lidelsen har tatt slutt.

Noen har fått mulighet til å snakke om begravelsen sammen med den avdød på forhånd, mens andre har ingen anelse om hva avdøde selv ville ha ønsket for sin begravelse.

Som gravferdskonsulent er min oppgave å bistå og tilrettelegge for en avskjed som er til å leve med videre. Dette kan til tider være krevende, og jeg blir berørt når jeg møter mennesker i sorg.

 

Gravferdskonsulent som en støtte ved planlegging

Det å ordne og planlegge en begravelse er noe de fleste av oss kun gjør noen få ganger i livet. Det er mye å sette seg inn i. Da er det fint å kunne være til hjelp med å tilrettelegge alt det praktiske og tenke på alle detaljene som de etterlatte må ta stilling til. Det oppleves meningsfullt å kunne hjelpe noen som er kommet i en situasjon de kanskje ikke har noe erfaring med fra før av.

Jeg er takknemlig for å ha denne jobben, og for tilliten jeg blir vist av de etterlatte jeg møter. Det er ikke en trist jobb å være gravferdskonsulent.

Relaterte artikler