Kan barn være med i begravelsen?

Mange er usikre på om barn bør være med i begravelsen eller ikke. Generelt bør barn få være med i hvert fall fra de er 4 år. Barn har like stort behov for å uttrykke sin sorg som voksne. Det uttrykkes ikke alltid på samme måte. Barn veksler raskt mellom glede og sorg – lek er en viktig del av hverdagen for et sørgende barn. Vi må ikke tro at dette betyr at de skal «spares for» eller «beskyttes mot» sorgen sammen med resten av familien. Allerede fra 3 års alderen er barn opptatt av døden. Les vårt innlegg om barn og begravelse.

Dersom de voksne møter dette med åpenhet, og legger til rette for barnas sorg, er det godt og viktig for dem å delta.

Det er viktig å lage gode rammer for barnas deltagelse i en begravelse. Forklar på forhånd at det kommer til å være mye blomster, hvor kisten kommer til å stå og hvordan det vil se ut. Det er fint å kunne gå inn i kirken og se før begravelsen. Forklar også at det er fint og naturlig at voksne gråter og reagerer, at det er fordi vi er glade i hverandre og er lei oss fordi en er død.

Dersom foreldrene er usikre på om de selv er i stand til å ta vare på barna under begravelsen er det fint om noen andre barna har tillit til, kan være sammen med barna.

For mer informasjon eller om du har noen andre spørsmål, ta kontakt med et av våre byråer.

Kontakt oss

Fant du ikke det du lette etter?

Kontakt oss