Om den avdøde ikke har fastsatt hvem som skal sørge for gravferden er det rent juridisk vanligvis nokså klart hvem som har ansvar for og rett til å gjennomføre en begravelse. Dette dreier seg i første rekke om ektefelle, samboer, partner eller barn. Likevel er det ikke alltid så enkelt.
Det kan være mange som har et følelsesmessig behov for å påvirke begravelsens form – særlig gjelder dette tidligere ektefeller og særkullsbarn. Dette kan føre til konflikter, selv om det er i alles interesse å finne en løsning. Hvis det ikke blir enighet mellom like nære etterlatte, er det kommunen som bestemmer hvem som skal få rett til å sørge for begravelsen. Denne retten blir gitt til én person, som så får myndighet til å treffe alle beslutninger vedrørende begravelsen. Kommunens avgjørelse kan ikke ankes. Før det kommer så langt, har vi ofte gjort mye for å få til en konstruktiv dialog mellom etterlatte som ikke er på talefot.
Den som har rett til å ta ansvar for en begravelse, bør være innstilt på å gi litt, lytte til de andre etterlatte og forsøke å finne gode løsninger. Det er mange som har behov som skal dekkes i forbindelse med en begravelse. En mulig løsning er at de uenige etterlatte gir sine innspill til oss, så kan vi hjelpe til med å lete frem alternative løsninger.
Mer informasjon om ansvarlig for begravelsen er nevnt under gravferdsloven § 9.
Ved spørsmål eller ønske om mer informasjon, kan du ta kontakt med ditt nærmeste byrå.