En varig hilsen og minne – hvordan gå frem for å velge den rette gravsteinen?

En varig hilsen og minne – hvordan gå frem for å velge den rette gravsteinen?

9. juni 2023

Når vi mister noen vi er glade i, er det en tid med både sorg og refleksjon. I løpet av denne perioden må vi også ta mange avgjørelser, inkludert valget av en gravstein som vil stå som et minnesmerke på graven til den avdøde. Valget av gravstein er en personlig og betydningsfull prosess. Vi har derfor her satt opp en enkel veiledning til hvordan du kan gå frem for å velge den rette gravsteinen for den som har gått bort.

Hva er en gravstein?

En gravstein er vanligvis laget av stein, og er plassert over en grav som et minne om den avdøde. Den har vanligvis inngravert informasjon som navnet på avdøde, fødsels- og dødsdato, minneord og eventuelt et religiøst symbol eller ornament. Gravsteiner varierer i både størrelse, form og design avhengig av hva som er tillatt på gravplassen og om det er urne eller kistegrav. Valg av gravstein gjøres ofte ved kulturelle og personlige preferanser, og kan være enkle og diskrete eller mer intrikate og utsmykkede.

Les mer om gravsteiner her.

 

Hvordan velge gravstein?

Gjør research

Før du tar noen beslutning, er det viktig å gjøre research. Finn ut hvilke regler og forskrifter som gjelder for gravsteiner på kirkegården eller gravplassen avdøde skal gravlegges på. Noen kirkegårder har spesifikke begrensninger når det gjelder størrelse, materiale eller design. Det er også en god idé å se på ulike typer gravsteiner for å få inspirasjon og bedre innsikt i hva som er tilgjengelig.

Tenk på budsjettet

Gravsteiner kommer i mange forskjellige prisklasser, så det er fint å ha en klar idé om budsjettet. Sett opp et realistisk budsjett basert på de økonomiske mulighetene. Husk at gravsteinen er en investering i et varig minnesmerke, så det kan være verdt å vurdere å avsette litt ekstra midler dersom det er mulig.

Materiale og stil

Gravsteiner kan være laget av forskjellige materialer som granitt, marmor, skifer eller sandstein. Hvert materiale har sine egne unike egenskaper når det gjelder holdbarhet, utseende og vedlikehold. Vurder hva som passer best for deg og de andre etterlattes preferanser. Stilen på gravsteinen kan variere fra tradisjonell til moderne. Tenk på den avdødes personlighet og interesser, og velg gjerne en stil som reflekterer dette. Det er også mulig å få laget gravstein tilpasset etter eget ønske.

Det finnes også noe få som tilbyr minnesmerke i tre, metall og glass.

Personlig preg

En gravstein er en mulighet til å skape et personlig preg og minnes avdøde på en spesiell måte. Vurder å inkludere inskripsjoner, symboler, bilder eller minneord som var betydningsfulle for den avdøde. Dette kan være alt fra bibelske vers til personlige sitater eller dikt. Snakk med en gravsteinleverandør som kan hjelpe deg med å tilpasse gravsteinen i henhold til ønsker og behov.

Kvalitet og håndverk

Når du velger en gravstein, er det viktig å vurdere kvaliteten og håndverket. Gravsteinen bør være laget av holdbare materialer og utført av erfarne steinhuggere. Sørg for å sjekke leverandørens omdømme og be gjerne om referanser. En gravstein av høy kvalitet vil stå seg godt over tid og være en verdig hyllest til den avdøde.

 

Vi bistår deg gjerne med valget av gravstein

Oppsummert er valget av riktig gravstein er en viktig og personlig avgjørelse. Gjør grundig research, sett opp et budsjett, velg passende materiale og stil, og legg til personlige preg for å skape et minnesmerke som ærer den avdødes minne. Ta deg tid til å velge en leverandør som kan tilby kvalitet og håndverk. Husk at gravsteinen vil stå som et symbol på kjærlighet og minne i årene som kommer, så det er verdt å investere tid og omtanke i prosessen.

Flere av våre byråer bruker Jølstad gravstein. Her kan du se på ulike modeller, samt ornamenter og lykter. De har også et utviklingsverktøy på siden som du kan bruke til å designe egen stein. Vi har også utstilling av gravstein i flere av våre byråer og kan sende brosjyre med prisliste til deg i posten. Ønsker du noe annet, kan vi også hjelpe deg med det.

Relaterte artikler