Hva skjer egentlig med kroppen vår når vi dør?

Hva skjer egentlig med kroppen vår når vi dør?

20. mars 2023

Når vi dør begynner kroppen å gradvis gå gjennom en rekke fysiske forandringer som er en del av den naturlige nedbrytningsprosessen. Det er mange som lurer på hva som egentlig skjer med kroppen vår når vi dør, og derfor vil vi her gå gjennom hva som faktisk skjer og hva som forårsaker forandringene i kroppen.

Når kroppen dør

Når kroppen dør, stoppes forsyningen av oksygen og næringsstoffer til cellene, noe som fører til at cellene dør. De døde cellene begynner å brytes ned av bakterier og enzymer som finnes naturlig i kroppen, som igjen kan føre til at cellene frigjør gasser og andre kjemikalier som kan bidra til å bryte ned omkringliggende vev.

Det er viktig å merke seg at prosessen som kroppen går gjennom etter at man dør kan variere avhengig av omstendighetene rundt, som for eksempel temperatur, luftfuktighet og tilgang på oksygen. På for eksempel et likhus vil kroppen bli oppbevart i et kjølerom eller likpose som bidrar til å forsinke nedbrytningsprosessen.

Kroppen umiddelbart og de første timene etter dødsfallet

Umiddelbart etter at man dør, stopper hjertet å slå og pusten opphører. Blodet slutter å sirkulere, og musklene i kroppen slapper av, noe som fører til at kroppen etter hvert stivner i en prosess som kalles rigor mortis. Dette er en midlertidig tilstand som oppstår fordi musklene ikke får oksygen eller næringstilførsel. Rigor mortis varer i alt fra noen timer til dager, før den gradvis forsvinner igjen etter hvert som kroppen begynner å brytes ned.

Fordi hjertet slutter å pumpe blod rundt i kroppen, vil den også over tid begynne å kjøle seg ned og gå gjennom en prosess kalt algor mortis. Denne prosessen varierer avhengig av blant annet temperaturen i omgivelsene og størrelsen på kroppen, men vil skje gradvis over alt fra noen timer til noen dager. Kroppstemperaturen kan gi en indikasjon på når døden inntraff.

Etter noen timer vil kroppen også begynner å skille ut gasser som kan føre til at magen og andre deler av kroppen hovner opp. Bakterier og andre mikroorganismer som normalt lever i kroppen vil også begynne å bryte ned vev og organer. Denne prosessen kan føre til at kroppen blir mykere og mer oppløselig, og det kan føre til at kroppen begynner å avgi en ubehagelig lukt.

Kroppen noen dager etter dødsfallet

Etter noen dager vil bakteriene og andre mikroorganismer spre seg videre utover kroppen og fortsette å bryte ned vev og organer. Dette kan føre til at kroppen mister formen og begynner å løse seg opp, og det kan også føre til at det dannes væskeansamlinger i og rundt kroppen.

Huden vil også etter noen dager begynne å bli misfarget, der den ofte får en blålig eller grønnaktig tone, da blodet begynner å samle seg på lavere steder i kroppen som følge av tyngdekraften. Fordi bakterier og andre mikroorganismer på dette tidspunktet begynner å bryte ned kroppen, kan det føre til at det begynner å avgis en sterk lukt.

Kroppen uker, måneder og år etter dødsfallet

Etter noen uker vil kroppen vanligvis ha blitt redusert til delvis skjelett, og noen av de gjenværende delene kan være omgitt av et lag med fettholdig stoff som kalles adipocere eller liktorn. Dette skjer vanligvis når kroppen er nedgravd eller lagret i fuktige, oksygenfattige eller kalde omgivelser.

Til slutt vil kroppen bli fullstendig nedbrutt til skjelettet, noe som kan ta alt fra måneder eller år, avhengig av omstendighetene rundt kroppen.

 

Les også om hvordan vi kan forklare dødsfall og begravelse for barn.

Relaterte artikler