Må jeg gå i svarte klær på begravelsesdagen?

Må jeg gå i svarte klær på begravelsesdagen?

6. august 2019

Det enkle svaret er at, nei, det må du ikke. Det er riktignok en tradisjon å gå i svarte eller mørke klær i en begravelse, men det viktigste er at man kler seg respektabelt ovenfor den avdøde og de etterlatte. Upassende antrekk i begravelsen kan sende signaler om at avdøde ikke var viktig for deg eller at du ikke prioriterer å kle deg om.

Kan jeg komme som jeg vil i en begravelse?

Det finnes ingen nedskreven regel for hvordan du skal kle deg i en begravelse, men ikke glem hvorfor du er der. Det er for eksempel ofte sett på som upassende å komme utfordrende kledd der det vises mye hud, eller om du kommer kledd i arbeidstøy, der du risikerer å signalisere at du egentlig ikke ønsker å være der. Unngå også å komme i hverdagslige klær, da dette kan sende signaler om at du ikke prioriterer å kle deg om. Dette kan føre til at folk tenker at den avdøde ikke var viktig for deg, selv om det viktigste likevel er at du kommer i begravelsen.

Dersom du har dårlig tid før en begravelse, er redningen å tenke stilrent. Da skiller du deg ikke så mye ut. Du kan eksempelvis ta på deg svart bukse, en pen skjorte og mørke sko. Skjorten kan gjerne være hvit, og de fleste har også en mørk jakke som en kan slenge på om været er surt.

 

Derfor går vi i dress og svarte klær

Tradisjonelt har det lenge vært svart som er den foretrukne fargen til begravelse. Begravelse tilhører en av våre fire overganger; dåp, konfirmasjon, giftemål, og gravferd. Likt som i de andre overgangene velger de fleste å kle seg pent. Så hvorfor skal vi tenke annerledes i en begravelse? Dette handler om å vise respekt ovenfor den avdøde. Ved å kle deg i et pent antrekk, velger du å vise andre at hovedpersonen er viktig for deg.

Historisk sett var det svart som var den mest kostbare fargen. Dette fordi man brukte dyre ingredienser for å få fremstilt svart. Siden fargen var kostbar ble fargen ettertraktet av rikfolk, som igjen skapte etterspørsel. Til slutt endte vi opp med svart som en tradisjonell farge brukt som noe eksklusivt og spesielt.

I dag er nok dette mest kjent som fargesymbolet på noe sørgelig. Vi har en popkultur der svart i stor grad blir brukt for å understreke tristhet, tomhet, sorg og fare. Det er dette vi kjenner og forventer rundt fargen, og er derfor en passende farge i begravelse.

 

Bruk farger i begravelsen for å gjøre den ekstra personlig

Uavhengig av seremonitype, ønsker noen også å sette en dresskode for begravelsen, der de oppfordrer gjestene til å komme i eksempelvis bunad, hawaiiskjorte, eller en eller flere gitte farger. Dette kalles gjerne for temabegravelser og gjøres ofte for å gjenspeile den avdøde og understreke at det kanskje var en fargerik og livsglad person. Tema kan også brukes hvis man ønsker å få hjelp til å ta fokuset vekk fra det som symboliserer sorg. Tapet kan være skremmende og smertefullt å bære. Derfor kan andre eller sterke farger i en begravelse bidra til å sette et mindre dystert preg på dagen.

 

Skal du delta i en begravelse?

Se informasjon om deltagelse i begravelse her