Planlegg din egen begravelse – en personlig avskjed

Planlegg din egen begravelse – en personlig avskjed

17. april 2023

Å miste en person vi er glade i kan være en av de mest smertefulle opplevelsene vi mennesker kan oppleve. I tillegg til at sorgen kan være tung å bære, er det ved et dødsfall mye som skal planlegges og mange valg som må tas. Derfor blir det stadig vanligere å planlegge sin egen begravelse. Selv om tanken på å planlegge sin egen begravelse kanskje kan føles litt unaturlig eller ubehagelig, kan det også sies å være en handling utført med kjærlighet og omsorg for de etterlatte, samtidig som man sikrer at avskjeden blir en markering etter eget ønske.

Ulike grunner til å planlegge sin egen begravelse

De fleste av oss har noen tanker eller ønsker om hvordan vi vil at vår egen begravelse skal være. Det kan være en spesiell sang vi ønsker å ha spilt, en bestemt type blomster vi ønsker å ha i seremonien, eller en person vi ønsker skal holde en tale. Det er med andre ord helt vanlig å gjøre seg noen tanker rundt dette.

Det kan være ulike grunner til å velge å selv ta seg av forberedelse til egen begravelse, både for seg selv og de etterlatte. Noen velger å planlegge egen begravelse for å spare sine nærmeste for å måtte ta valg som kan være vanskelige i en allerede tung tid, eller for å spare de etterlatte fra økonomiske forpliktelser. For andre, kan årsaken ligge i familieforholdene, der de ønsker å dempe mulige konflikter. Det er også flere som ikke har nære som det er naturlig at vil påta seg ansvaret for å planlegge begravelsen. For noen handler det om et ønske om å ha kontroll over avskjeden, og å vite at alt er i orden og blir tatt hånd om.

 

Ta avskjed på din måte

Når du planlegger din egen begravelse kan du ta kontroll over hva som skal skje og hvordan det gjøres. Dette inkluderer for eksempel hvor seremonien skal finne sted, om du vil ha kistebegravelse eller kremasjon, hvilken musikk som skal spilles og hva slags blomster du ønsker i seremonien, hva som skal stå i programheftet, dødsannonsen og på gravsteinen.

Ved å planlegge din egen begravelse kan du sørge for at alt som er viktig for deg blir respektert og overholdt, uansett om du har ønsker av personlige, religiøse eller kulturelle grunner. Og du kan selv velge hvor mye av begravelsen som skal planlegges på forhånd, om det er hele begravelsen, eller om det kun er spesielle valg, som eksempel type blomster, en spesiell sang eller musikk, om du ønsker kremasjon eller kistebegravelse, eller hvem som skal bære kisten.

Gjennom vår digitale veileder for planlegging av egen begravelse kan du enkelt legge inn dine ønsker, behov og tanker om alt som gjelder din fremtidige begravelse.

 

Vi hjelper deg med å planlegge din begravelse

For noen kan det å ta ansvar for sin egen begravelse være noe som gir fred og forsoning rundt det å dø. Det kan gjøre det enklere for de etterlatte, når avdøde alt har tatt noen valg og gitt noen ønsker i forbindelse med både religion, verdier og estetikk.

Selv om man kan planlegge sin egen begravelse, er det viktig å merke seg at dette ikke er juridisk bindende for den som skal sørge for begravelsen. Det er derfor fint å på forhånd snakke med både familie og venner, og å prate med en gravferdskonsulent, sånn at dere i fellesskap kan sørge for at ønsker blir innfridd.

I Jølstad kan du forhåndsplanlegge din egen begravelse. Enten via nettsidene våre eller en prat med en av våre mange gravferdskonsulenter. Vi har byråer over hele landet, så ikke nøl med å ta kontakt med oss om du har spørsmål eller behov for hjelp.

 

Relaterte artikler