Det å miste et barn oppleves vondt og uvirkelig, og er noe av det verste man kan tenke seg. Midt i sorgen over å skulle ta avskjed med et barn, møter man på mange praktiske oppgaver som man må ta stilling til. Valgene du gjør, er viktig for deg videre i livet, samtidig som at det er viktig at valgene dere gjør er deres egne, og at det blir tid til å ta farvel.
Vi hjelper deg med forslag til gjennomføring basert på god erfaring.
En begravelse kan gjennomføres på ulike måter, der man også står ovenfor ulike valg for hva som kan skje både før og etter begravelsen.
Syning med åpen eller lukket kiste
Både før og under selve begravelsen, er det flere ting foresatte og etterlatte har mulighet til å gjøre selv for å kunne ta en ønsket del i barnets begravelse.
Barnekister finnes i størrelsene 40 cm, 65 cm, 75 cm, 95 cm, 130 cm og 170 cm. De kan leveres i hvitt, rosa og lyseblå. Det finnes også urner for barn. Ta kontakt med oss om utvalg.
Det er flere muligheter ved valg av gravsted, der et eget gravsted eller en anonym grav er valgene man står ovenfor.
Har dere et familiegravsted fra tidligere, kan det benyttes så sant fester av graven gir tillatelse til dette. En annen mulighet er å velge et nytt gravsted. Bostedsadressen bestemmer hvilken gravlund dere hører til. Noen gravlunder har egne felt for barnegraver, men dere kan også velge å få tildelt en ny grav på et ordinært felt. Dersom dere ønsker det, kan denne graven med tiden bli et familiegravsted.
Minnelund er et anonymt felt hvor det gravlegges flere kister eller urner. Denne løsningen blir ofte valgt i tilfeller hvor de pårørende ikke ønsker noen seremoni eller eget gravsted. Istedenfor egne gravminner er det satt opp et større monument som markerer feltet. Ved noen gravlunder gis det anledning til å møte frem ved nedsettelse av kiste eller urne i minnelund.
Fra folketrygdlovens §7-2 Gravferdsstønad:
Når et medlem i trygden dør, ytes det behovsprøvd gravferdsstønad med opptil et beløp som fastsettes av Stortinget (full gravferdsstønad). Stønaden kan ikke settes høyere enn de faktiske utgiftene til
begravelsen. Gravferdsstønad etter første ledd gis uten behovsprøving dersom avdøde var under 18 år.
Når et medlem nedkommer med et eller flere dødfødte barn, ytes det stønad til dekning av nødvendige utgifter til gravlegging. Stønaden kan likevel ikke overstige full gravferdsstønad. Noen fagforbund har økonomisk stønad ved barns død.
Sorgarbeid er et beskrivende ord. Sorg er arbeid. Hardt arbeid.
Alle sørger forskjellig, og alle har ulike behov. I den nærmeste tiden etter et dødsfall er det gjerne mange mennesker som står rundt dere, men etter en tid får dere kanskje behov for å lufte tankene deres med andre. Noen som er i samme situasjon eller har kjent på den samme fortvilelsen som dere. Det finnes et støtteapparat de aller fleste steder – hvordan det er organisert kan variere fra sted til sted. For mer informasjon, se nytte lenker på høyre side av skjermen.