Et møte med døden

Et møte med døden

14. oktober 2019

Et spørsmål du som etterlatt får hos oss i Jølstad begravelsesbyrå, er om du ønsker å bli med på reisen den avdøde skal ta fra dødsstedet til seremonistedets nærmeste bårehus. Noen velger å kjøre sammen med oss, mens andre tar imot kisten når den ankommer bårehuset.

Bli kjent med inntrykkene

Vi mener det er viktig å bli kjent med inntrykkene kisten og eksempelvis begravelsesbilen gir. Dette er fordi vi erfarer at den nærmeste familien trenger en privat stund for å få utløp for innestengte følelser. Seremonien kan også da kanskje bli noe lettere.

Å se den avdøde ferdig stelt i kisten er vanlig. Dette møtet er noe vi i Jølstad jobber mye med for å tilrettelegge. Det noen sier er en umulighet, kaller vi gjerne en utfordring. For vi vet betydningen av et kjært ansikt, eller en synbar del av hånden som ligger fredfullt i kisten. Det kan være en gave for videre sorgprosess. Det kan også være en endelig bekreftelse for dem som ikke var der når døden inntraff.

 

En følelsesladet og fin stund

Ta med deg noe. En blomst, en bamse, et brev eller en tegning. For dette er en stund der det kan være godt å holde noe eller noen i hendene. Å møte døden er krevende uten å felle en tåre. Noen kan også miste kontrollen, men det er viktig å få utløp for sterke følelser. Vi tenker at med vondt, skal vi vondt klare å fordrive.

Det skjer noe med oss mennesker når døden er endelig. Den kan være meningsløs noen ganger, men vi må akseptere den til slutt. Når vi har en aksept, opplever mange at følelsesbyrden slipper taket et øyeblikk. Det er ikke sjeldent vi opplever et smil og uttalelser av lettelse etter at møtet med døden er over.

 

Skal du planlegge en begravelse?

Relaterte artikler