Syning – hva vil det si?

Syning – hva vil det si?

Av Anett Frog Glittfjell

5. august 2019

Syning betyr å komme til kapellet, alene eller sammen med nær familie og kanskje noen nære venner, for å se den avdøde i kisten noen dager før begravelsen. Dette er ikke noe du må gjøre, men noen ønsker å huske den avdøde slik som han/hun var.

Slik foregår en syning

Ved syning er den avdøde stelt, noen ganger sminket etter familiens ønsker og ofte kledd i egne klær. Dette foregår ofte i et kapell på sykehuset eller ved stedet der begravelsen skal holdes. Under visningen tenner vi lys og noen ganger spiller vi litt musikk. Vi i Jølstad begravelsesbyrå ønsker å gjøre dette til en god stund for de etterlatte til å ta farvel. Få sagt det som er usagt, legge blomster eller brev i kisten, og kanskje en kosebamse eller favoritt caps.

 

Syning kan være en viktig del av sorgprosessen

En slik prosess kan være viktig for bearbeiding av sorgen fremover i tid. Det er ikke alltid at man forstår det når man står midt i det, men sorgen, savnet og avskjeden skal man bære med seg hele livet. Mange er redde for at den avdøde har forandret seg mye, og dette er noe som av og til skjer. Vi har gode verktøy for å gjøre utseendet så fint som mulig, og for å hente tilbake en tapt verdighet etter eksempelvis lang tid med sykdom.

For mange handler det om å få en bekreftelse på at det er sant at personen er død. Ved å se at den man har kjær ligger i kisten får man bekreftelse på dette, samtidig som at man er sikker på at personen er der. Noen trenger også bekreftelse på at det er riktig person som ligger i kisten, og det er det alltid. Det er vårt ansvar. Å se avdøde hjelper med å lette litt på trykket, og ta ett og ett skritt frem mot begravelsesdagen, slik at ikke alt kommer denne dagen.

 

La barna få ta farvel

Noen lurer på om barn skal være med på noe sånt eller ikke. Dette er noe vi ofte anbefaler. Fantasien er ofte verre enn virkeligheten og barn trenger å ta farvel på sin måte, og gi og få trøst. Det ligger mye trøst i et barn som hopper ut og inn av sorgen. Som i det ene øyeblikket gråter, for så i det neste å se en sommerfugl. Det å frata et barn eller ungdom muligheten til å se og ta farvel, kan føles som en sorg i mange år etterpå. Derfor anbefaler vi sterkt å gi barnet tilbud om å få være med.

 

Syning skaper en tilstedeværelse

Av erfaring viser det seg at mange av de som har hatt syning noen dager før seremonien er mer tilstede og får med seg mer av det som skjer i begravelsen, nettopp fordi de har fått lettet litt på trykket og bearbeidet noen følelser underveis i prosessen.

 

Skal du planlegge en begravelse?

Relaterte artikler