Hva om vi ikke vet hva avdøde ønsket for egen begravelse?

Hva om vi ikke vet hva avdøde ønsket for egen begravelse?

21. august 2023

Å miste en som står oss nær er en av livets mest utfordrende opplevelser, og hvis man er ansvarlig for å arrangere begravelsen uten å kjenne den avdødes spesifikke ønsker, kan det for noen bli en ekstra bekymring i sorgen. Det er viktig å huske at selv om du ikke har konkrete instruksjoner å følge, kan du fortsatt lage en fin og meningsfull seremoni som ærer den avdødes minne på en verdig måte. Her er noen råd som kan hjelpe deg i prosessen.

Snakk med de som sto den avdøde nær

Start med å samle familie og nære venner for å snakke om deres tanker og følelser omkring begravelsen. Del dine egne minner og forslag, og oppfordre andre til å gjøre det samme. Samle inn ideer om hva den avdøde verdsatte og hva som kan representere deres liv og personlighet på en meningsfull måte.

 

Ta hensyn til avdødeds verdier og tro

Tenk på hva som ville være en passende type seremoni for den avdøde. Var de religiøse? I så fall er en religiøs seremoni det beste valget. Var de mer åpne for alternative seremonier? Da kan en minneseremoni som fokuserer på deling av minner og feiring av livet være mer passende. Her er det viktig å ta hensyn til avdødes kulturelle og religiøse tradisjoner, verdier og tro, og også hva du tror vil være mest betydningsfullt for familie og venner.

Les om ulike valg for seremonityper for å ivareta religion og livssyn her.

 

Inkluder personlige elementer

Selv om du ikke har klare instruksjoner fra den avdøde, kan du likevel inkludere personlige elementer som reflekterer deres interesser, lidenskaper og personlighet. Dette kan være gjennom musikkvalg, dikt, bilder eller gjenstander som hadde en spesiell betydning for dem.

 

Snakk med en gravferdskonsulent

En god og erfaren gravferdskonsulent er en uvurderlig ressurs i prosessen. Gravferdskonsulenter har omfattende kunnskap og erfaring med planlegging av begravelser, også når det ikke finnes noen konkrete ønsker fra den avdøde å ta utgangspunkt i. Å avtale en planleggingssamtale med en gravferdskonsulent er derfor noe av det første man gjør etter et dødsfall. Gravferdskonsulenten hjelper og bistår med alt det praktiske rundt planleggingen av begravelsen, og kan også være med på å finne ut hva som er det beste valgene for å gi den avdøde en verdig avskjed.

 

Det viktigste er en verdig avskjed

Selv om det kan føles overveldende å skulle planlegge en begravelse, er det viktig å huske at det som står sentralt er å gi den avdøde en verdig avskjed. Begravelse er det viktigste ritualet vi har, og er ment å ære den avdødes liv og gi de etterlatte den støtten og trøsten som trengs for å håndtere sorgen best mulig og kunne si farvel på en respektfull måte.

Det aller viktigste en begravelsesseremoni kan inneholde er derfor kjærlighet og omtanke. Slik skaper man rom for alle følelser, fra sorg til glede.

 

Vi bistår med planleggingen

I Jølstad har vi lang erfaring med å bistå familier og andre etterlatte med å gi en verdig avskjed til den de er glad i. Ta gjerne kontakt med et av våre byråer dersom du har spørsmål eller behov for hjelp.

Ta kontakt med et av våre byåer

Relaterte artikler